Az MMK Kuratóriuma 2010. december 1-jei ülésén áttekintette a 42. Magyar Filmszemle megrendezésével összefüggő kérdéseket, és örömmel nyugtázta, hogy a NEFMI-nek szándékában áll a Filmszemle támogatása. A kuratórium a kedvező minisztériumi döntés ismeretében megerősítette a Filmszemle megrendezésére vonatkozó szándékát, de a szervezési és finanszírozási kérdések megvitatását követően úgy döntött, hogy megtartására olyan időpontban kerülhet sor, amikor mind az MMK 2011. évi költségvetése, mind a Filmszemlén megjelenő filmek finanszírozási helyzete rendezetté válik. A kuratórium javaslata a Filmszemle időpontjára 2011. április vége.

A Kuratórium úgy döntött, hogy mivel a 2010. II. félévében zárolt 1,5 milliárd forint összegű központi költségvetési támogatás feloldása érdekében benyújtott beadványok nem jártak eredménnyel – a 2010. évi pályázati kiírások közül a 3 K (kutatás, képzés, könyv- és folyóirat kiadói); dokumentum-, tudományos-ismeretterjesztő-, animációs- és kisjátékfilm gyártási; filmterjesztési szelektív és filmterv-fejlesztési pályázatokat fedezet hiányában eredménytelennek nyilvánítja. Ezzel egyidőben az MMK 2010. évre közzétett pályázati naptárában foglalt pályázati tevékenységet felfüggeszti.

A Kuratórium úgy határozott, hogy az eredménytelenné nyilvánított (3 K (kutatás, képzés, könyv- és folyóirat kiadói); dokumentum-, tudományos-ismeretterjesztő-, animációs- és kisjátékfilm gyártási; filmterjesztési szelektív és filmterv-fejlesztési) pályázatokra befizetett pályázati díjak visszafizetését jóváhagyja. Meghatalmazza a gazdasági igazgatót, hogy intézkedjen a pályázati díjak teljes összegének soron kívüli visszautalásáról.