Immáron 29. alkalommal veszi kezdetét Afrika egyetlen A-kategóriás filmfesztiválja Kairóban. Az Arany Piramisért folyó verseny – Berlin, Cannes és Velence – mellett egyike azon 11 nemzetközi filmfesztiválnak, melyek a FIAPF (Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége) rangsorolásában évről-évre a legelőkelőbb kategóriát kapják.

A november 29-én kezdődő filmversenyre Deák Krisztina A miskolci boniésklájd című alkotása kapott meghívást. Az A-kategóriás fesztiválok gyakorlatának megfelelően a miskolci „véletlen bankrablók” története Kairóban mutatkozik be először a nemzetközi közönségnek. Deák Krisztina (Eszterkönyv, Jadivga párnája) legutóbbi filmje 15 vetélytárssal kel versenyre a legjobb filmnek járó Arany Piramisért.

A 29. Kairói Nemzetközi Filmfesztivál díszvendége idén Kína, a nyitófilm A repülő tőrök klánja (Zhang Yimou) lesz. A fődíj sorsáról nemzetközi zsűri dönt, melynek elnöke He Ping kínai filmrendező lesz, a fesztivál december 9-ig tart.

Deák Krisztina a film forgatókönyvírójával, Esztergályos Krisztinával együtt, személyesen mutatja be A miskolci boniésklájd című filmjét a kairói közönségnek a fesztivál díszvendégeként.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.