Kapcsolódó anyagok

Fogarasi István, „Fogi” 1966-ban a Magyar Filmhíradó Szerkesztőségénél kezdte filmes pályáját. A 70-es évekbeli legendás Balázs Béla Stúdió vezetőségi tagjaként, gyártásvezetőjeként egy új szellemű filmes generáció kezdeti lépéseit irányította.

Pályája során gyártásvezetőként, főgyártásvezetőként, több mint 70 film alkotásában vett részt. A MAFILM-ben a magyar filmművészet nagyjaival dolgozott együtt, többek között Bódy Gáborral, Jancsó Miklóssal, Sándor Pállal, Mészáros Mártával, Schiffer Pállal, Fehér Györggyel. A Filmgyárban munkafegyelméről, és minden gyártási akadályt megoldó intelligenciájáról lett híres.

A 80-as évek végén, megelőzve korát, a MAFILM gazdasági igazgatójaként a gyártási részlegek, és a filmgyári struktúra modernizálását elsőként dolgozta ki.  A magyar filmgyártás új finanszírozási tervének modelljét is felállította.

Párttag soha nem volt, állami kitüntetéseit nem vette át. Az ő nevéhez fűződik közvetlenül a rendszerváltás előtt, az első, államtól független, alapítványi filmstúdió létrehozása is, M.I.T. Stúdió néven a volt Kinizsi Moziban, a mai Kultiplex helyén.

A rendszerváltás után az InterPopulart Könyvkiadó alapítója és vezérigazgatója, sorozatban megjelenő szépirodalmi füzetei a kilencvenes években az egész országnak és a határon túli magyarságnak tették elérhetővé a „MŰVELŐDÉST”.

Az ezredforduló óta filmgyártó és utómunka stúdiót vezetett, és internetes vállalkozásokkal foglalkozott. Utolsó éveiben a saját kalandos, szerelmekkel teli életéről írt filmforgatókönyvén dolgozott.