Indonéz fődíj Szemző Tibor Csoma-filmjének

2008. október 11-én ért véget a Bali Nemzetközi Filmfesztivál az Indonéz Köztársaság művészeti központjában. A Magyar Filmunió értesülései szerint, az idén hatodik alkalommal megrendezett seregszemle fődíját a Magyarországról érkezett Csoma-film nyerte, amely Szemző Tibor első egészestés alkotása.

„A legkíváncsibb magyar”, Kőrösi Csoma Sándor élete ihlette filmalkotásért Szemző Tibort 2006-os Magyar Filmszemle Rendezői látvány-díjjal tüntette ki. Az élet vendége – Csoma legendárium nemzetközi premierjét a locarnói filmfesztiválon tartották, ahol a zsűri elismerő oklevelét nyerte el 2006-ban, azóta számos nemzetközi filmfórum hívta meg és mutatta be világszerte.

Az élet vendége című filmből Szemző Tibor a Művészetek Palotája és a lengyelországi Era New Horizons Nemzetközi Filmfesztivál koprodukciójában színpadi előadást készített, melynek világpremierje nyáron a wroclawi filmfesztiválon volt. Az „opéra cinematique” narrátora Wroclawban Krystyna Janda, a lengyel filmművészet emblematikus alakja (A márványember, Vasember, Mephisto) volt. Itthon az alkotás a Művészetek Palotájában látható a film opera változata.


Szemző Tibor: Az élet vendége - Csoma legendárium


Magyar film lett a közönség kedvence az egyperces fesztiválon

Szeptember 30-áig lehetett szavazni az egyperces filmeket bemutató Filminute online filmfesztivál 25 alkotására, melyek közt Pápai PiciQuick című munkája is szerepelt. A tegnapi díjkiosztón nyilvánosságra hozták, hogy a fesztivál közönségdíját Pápai filmje nyerte el – adta hírül az Origo. A Filminute ügyvezető igazgatója, Sabaa Quao azt emelte ki a filmmel kapcsolatban, hogy "ahányszor újranézi az ember a Quick-et, mindig új részleteket fedez fel a történetben és egyre jobban csodálja, hogy a rendező képes volt egy snittben megvalósítani a filmet".

Az alkotás itt tekinthető meg.

A zsűri fődíját Oli Hyatt Stitchup Showdown - Gym Jam című animációs filmje nyerte, amelyben egy zokni bábúval és egy madáretetővel találkozhatunk nem mindennapi helyzetben. A videókat pontozni is lehetett a szavazás során; a legjobb eredményt ez alapján Anton Groves Immerse című sci-fi-jellegű animációs filmje érte el, amely a végén meglepetést tartogat.


Pápai Pici: Quick

Korda 115 - Workshop a Korda-testvérekről

Sir Alexander Korda, azaz Kellner Sándor 115 éve, 1893. szeptember 16-án született a Szolnok közelében lévő Pusztatúrpásztón. Testvéreivel, Vincével és Zoltánnal páratlan karriert futottak be, az angol filmművészet meghatározó alakjai lettek. A szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemle (október 15-19.)  október 18-án, 11 órától a Tisza Moziban tartott workshopjával rájuk emlékezik, felidézve életútjukat és filmjeiket. A tervezett résztvevők: Csákvári Géza újságíró, Hirsch Tibor filmtörténész, Kolozsi László filmtörténész-esztéta, Kriston László újságíró és Murai András filmtörténész, a moderátor Muszatics Péter.


Korda Sándor, és Korda Vince


Moveast - Felfedező-fesztivál, MTV HD-ben, a zsűri a hullámvasúton

"A Moveast fesztivál megtalálta az igazi szerepét a hazai filmes mustrák között. Jó irányvonalnak látszik, hogy a közép- és kelet-európai régió első nagyjátékfilmes rendezőinek alkotásaiból rendezzenek szemlét. A Moveast felfedező-fesztiválként nagy segítséget nyújthat a producerek, filmgyártó-cégek és a kezdő generáció közös munkájának kialakításában, és a fiatalok és az idősebb alkotók közötti diskurzus megteremtésében" - fejtette ki Muhi András, a 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál nemzetközi zsűrijének elnöke a szombaton tartott családias hangulatú zsűri-beszélgetésen.

A fesztivál negyedik napján konferenciát tartottak, amelyen a Magyar Televízió jövő nyári HD formátumú sugárzásra való átállásáról beszélgettek. A bejelentésére reagálva a jelen lévő filmrendezők és producerek félelmüknek adtak hangot, miszerint kevés idő áll rendelkezésre a fullraszteres kamerahasználat alkalmazására és saját HD technikai apparátus kiépítésére. Vígh Zoltán, az MTV Zrt. digitális átállás koordinátora erre reagálva kifejtette, hogy azokat a típusú anyagokat, amelyek jó minőségben konvertálhatóak HD formátumra, adott ideig átveszik még a készítőtől, de előnyt élveznek azok a műsorgyártók, akik már az életbelépő szabvány szerint készítik el munkáikat.

A 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál szervezői továbbá vasárnap délután a hatvanas évek úttörővilágába repítették vissza a filmes mustra zsűritagjait. A Mecsek tetején, a fák között megbúvó vidámparkban mintha megállt volna az idő valamikor néhány évtizeddel ezelőtt. A fesztiválzsűri és a stábtagok kipróbáltak a muzeális értékű óriáskereket, a hullámvasút, a körhintát, és még a dodzsemet is.


Zsebmozi a Széchenyi téren


Elmarad az Angyal-remake

Tavasszal még úgy tűnt, hogy Barry Levinson (Jó reggelt, Vietnám!, Esőember, Banditák) hazánkban forgatja a The Saint c. klasszikus sorozat folytatását, James Purefoy (Resident Evil, Róma-sorozat) főszereplésével. A Moziplussz értesülései szerint eredetileg májusi forgatásról volt szó, majd nyári munkálatokat emlegettek, de arra sem került sor. Nem hivatalos források szerint költségvetési problémák léptek fel a film gyártásában.