Nem szavazták meg az MMKA plusz 3,5 millárd forintját

Üresen marad a kassza

2010. december 8. - filmhu
Nem szavazták meg az MMKA plusz 3,5 millárd forintját
A parlament elutasította a Kulturális és Sajtóbizottság Fideszes elnökének, L. Simon Lászlónak a módosító indítványát, miszerint az a költségvetés tervezetében szereplő 1,035 milliárd forintot mellett további 3,5 milliárdot kapjon a Magyar Mozgókép Közalapítvány - írja a Népszava.

L. Simon László a Népszavának elmondta, korábban egyeztetett a már beterjesztett módosító indítványról Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki " elkötelezett a magyar film ügyében, de - egyetértve a frakcióval - nem a Magyra Mozgókép Közalapítvánnyal képzeli el a filmszakma támogatását" - mondta a politikus, aki ugyan megszavazta saját indítványát, de elfogadja a parlamenti többség határozatát. (244 Fideszes és KDNP-s nemmel szavazott, 103 MSZP-s, jobbikos, LMP-s pedig mellette. Hozzájuk csatlakozott L. Simon László, Kiss Attila és Bohács Zsolt a nagyobbik kormánypártból.) Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára szerint dolgoznak az új helyzet megoldásán, ám egyelőre semmilyen konkrétumot nem tud mondani. Az MMKA-ról pedig az a személyes véleménye, hogy nem pótolhatatlan.

"Ám - jogilag legalábbis - szükség van az MMKA-ra, hiszen az Európai Unióval kötött szerződés értelmében, fő elosztó helye a filmtámogatásnak. Az MMKA-nak az alapvető működéshez körülbelül 1,4 milliárd forintra van szüksége. Fél milliárd forintra rúg a hiteltörlesztés, 250 milliót szánnak filmes eseményekre, a Magyar Mozgókép Mestere-díj évi 215 millió forint, a Filmművész Szövetség 22 millió forint, ezen kívül kötelezettsége még a nemzetközi tagdíjak fizetése. Az MMK idei költségvetése 5,12 milliárd forint volt, a kulturális minisztérium és a közalapítvány között korábban a kiszámíthatóság jegyében kötött szerződés értelmében 2011-ben 6,4 milliárd lenne a költségvetése." - állítja a Népszava. Az Index számításai szerint az MMKA csak úgy működhetne tovább, ha bizonyos feladatköreit átcsoportosítják, "például az Eurimages-t, a Filmuniot és a Mediadesket átveszi a Nefmi."

Ezzel egyidőben a Kuratórium úgy döntött, hogy 2010-es pályázatait fedezet hiányában érvénytelennek tekinti, és felfüggeszti a pályázati tevékenységét: "Mivel a 2010. II. félévében zárolt 1,5 milliárd forint összegű központi költségvetési támogatás feloldása érdekében benyújtott beadványok nem jártak eredménnyel – a 2010. évi pályázati kiírások közül a 3 K (kutatás, képzés, könyv- és folyóirat kiadói); dokumentum-, tudományos-ismeretterjesztő-, animációs- és kisjátékfilm gyártási; filmterjesztési szelektív és filmterv-fejlesztési pályázatokat fedezet hiányában eredménytelennek nyilvánítja. Ezzel egyidőben az MMK 2010. évre közzétett pályázati naptárában foglalt pályázati tevékenységet felfüggeszti." - áll az MMKA sajtóközleményében.

A Kuratórium úgy határozott, hogy az eredménytelenné nyilvánított (3 K (kutatás, képzés, könyv- és folyóirat kiadói); dokumentum-, tudományos-ismeretterjesztő-, animációs- és kisjátékfilm gyártási; filmterjesztési szelektív és filmterv-fejlesztési) pályázatokra befizetett pályázati díjak visszafizetését jóváhagyja. Meghatalmazza a gazdasági igazgatót, hogy intézkedjen a pályázati díjak teljes összegének soron kívüli visszautalásáról.

(3) 
Hozzászólások
3-1  /  3
2010. december 9. csütörtök, 13:35#3| cty

Magyar Mozgókép Mestere díj?! Az alapvető működés része? Talán lehetne még faragni abból a költségvetésből.

Mellesleg amilyen blokk lesz jövőre, simán átnevezhetnék Állókép Alapítványnak.

És a Zimmer Feri 2. az utolsó magyar film ami ment a mozikban? Meg kell hagyni, csodálatos egy hattyúdal, remek időzítés.

 

2010. december 9. csütörtök, 12:55#2| zacherlászló
Dolgoznak az új helyzet megoldásán. (Szőcs Géza)

Remélem azért, hogy NEM a Zimmer Feri 2. (szegény Tímár!) vagy éppen Koltay lesz a mérce!
2010. december 8. szerda, 22:15#1| Minovics

Muhahaha, Mszp-jobbik-lmp egységfront!

 

"Kapcsolódó anyagok" még:

http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/2010/11/25/kockaspapirontologattak_milliardokat

Elmondom a következő életemben, ha mindketten macskák leszünk.

Július 4-én kezdődik Karlovy Varyban a 49. nemzetközi filmfesztivál, amelynek programjában három magyar alkotás is szerepel: Pálfi György alkotása a Kristály Glóbuszért indul, Zomborácz Virág és Reisz Gábor első játékfilmjei pedig az East of the West versenyprogramban mutatkoznak be. Hírek, interjúk, összeállítások Karlovy Varyról!bővebben

Article ikonKarlovy Vary: Sokkal tartozik ez a film Budapestnek

oscillator - 2014. április 23. 15:58

Szakdolgozat kérdőív HELP!

Sziasztok! Nagy segítség lenne, ha kitöltenétek ezt a kérdőívet, kb. 10-15 perc:) A lekérhető médiaszolgáltatásokról (VoD és hasonlók), tévézésről szól. http://www.kerdoivem.hu/kerdoiv/739996650/ forum
apapa65 - 2014. március 26. 21:36

Vadvirágos patika

Kár, hogy se megvenni, se megnézni vagy letölteni nem lehet ezt a szép filmet. A NAVA oldalán lehetett egy percet nézni belőle, de már azt sem lehet. Akkor meg minek kell a népet bosszantani azzal, ho[...] forum
Moka - 2014. január 22. 09:19

Hölgyeim és Uraim, megjelenik DVD-n a Final Cut!

Jó hír. A segédanyag miről szól? forum
DOSSZIÉ
Fehér Isten
Mundruczó Kornél legújabb filmje egy Kutya Pálmával és az Un Certain Regard szakció fődíjával tért haza Cannesból. Június 12-én kezdik vetíteni a magyar mozik. Hírek, interjúk, riportok és kritikák a Fehér Istenről!bővebben

Article ikonFehér Isten: A közöny túlélői