Nem szavazták meg az MMKA plusz 3,5 millárd forintját

Üresen marad a kassza

2010. december 8. - filmhu
Nem szavazták meg az MMKA plusz 3,5 millárd forintját
A parlament elutasította a Kulturális és Sajtóbizottság Fideszes elnökének, L. Simon Lászlónak a módosító indítványát, miszerint az a költségvetés tervezetében szereplő 1,035 milliárd forintot mellett további 3,5 milliárdot kapjon a Magyar Mozgókép Közalapítvány - írja a Népszava.

L. Simon László a Népszavának elmondta, korábban egyeztetett a már beterjesztett módosító indítványról Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki " elkötelezett a magyar film ügyében, de - egyetértve a frakcióval - nem a Magyra Mozgókép Közalapítvánnyal képzeli el a filmszakma támogatását" - mondta a politikus, aki ugyan megszavazta saját indítványát, de elfogadja a parlamenti többség határozatát. (244 Fideszes és KDNP-s nemmel szavazott, 103 MSZP-s, jobbikos, LMP-s pedig mellette. Hozzájuk csatlakozott L. Simon László, Kiss Attila és Bohács Zsolt a nagyobbik kormánypártból.) Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára szerint dolgoznak az új helyzet megoldásán, ám egyelőre semmilyen konkrétumot nem tud mondani. Az MMKA-ról pedig az a személyes véleménye, hogy nem pótolhatatlan.

"Ám - jogilag legalábbis - szükség van az MMKA-ra, hiszen az Európai Unióval kötött szerződés értelmében, fő elosztó helye a filmtámogatásnak. Az MMKA-nak az alapvető működéshez körülbelül 1,4 milliárd forintra van szüksége. Fél milliárd forintra rúg a hiteltörlesztés, 250 milliót szánnak filmes eseményekre, a Magyar Mozgókép Mestere-díj évi 215 millió forint, a Filmművész Szövetség 22 millió forint, ezen kívül kötelezettsége még a nemzetközi tagdíjak fizetése. Az MMK idei költségvetése 5,12 milliárd forint volt, a kulturális minisztérium és a közalapítvány között korábban a kiszámíthatóság jegyében kötött szerződés értelmében 2011-ben 6,4 milliárd lenne a költségvetése." - állítja a Népszava. Az Index számításai szerint az MMKA csak úgy működhetne tovább, ha bizonyos feladatköreit átcsoportosítják, "például az Eurimages-t, a Filmuniot és a Mediadesket átveszi a Nefmi."

Ezzel egyidőben a Kuratórium úgy döntött, hogy 2010-es pályázatait fedezet hiányában érvénytelennek tekinti, és felfüggeszti a pályázati tevékenységét: "Mivel a 2010. II. félévében zárolt 1,5 milliárd forint összegű központi költségvetési támogatás feloldása érdekében benyújtott beadványok nem jártak eredménnyel – a 2010. évi pályázati kiírások közül a 3 K (kutatás, képzés, könyv- és folyóirat kiadói); dokumentum-, tudományos-ismeretterjesztő-, animációs- és kisjátékfilm gyártási; filmterjesztési szelektív és filmterv-fejlesztési pályázatokat fedezet hiányában eredménytelennek nyilvánítja. Ezzel egyidőben az MMK 2010. évre közzétett pályázati naptárában foglalt pályázati tevékenységet felfüggeszti." - áll az MMKA sajtóközleményében.

A Kuratórium úgy határozott, hogy az eredménytelenné nyilvánított (3 K (kutatás, képzés, könyv- és folyóirat kiadói); dokumentum-, tudományos-ismeretterjesztő-, animációs- és kisjátékfilm gyártási; filmterjesztési szelektív és filmterv-fejlesztési) pályázatokra befizetett pályázati díjak visszafizetését jóváhagyja. Meghatalmazza a gazdasági igazgatót, hogy intézkedjen a pályázati díjak teljes összegének soron kívüli visszautalásáról.

(3) 
Hozzászólások
3-1  /  3
2010. december 9. csütörtök, 13:35#3| cty

Magyar Mozgókép Mestere díj?! Az alapvető működés része? Talán lehetne még faragni abból a költségvetésből.

Mellesleg amilyen blokk lesz jövőre, simán átnevezhetnék Állókép Alapítványnak.

És a Zimmer Feri 2. az utolsó magyar film ami ment a mozikban? Meg kell hagyni, csodálatos egy hattyúdal, remek időzítés.

 

2010. december 9. csütörtök, 12:55#2| zacherlászló
Dolgoznak az új helyzet megoldásán. (Szőcs Géza)

Remélem azért, hogy NEM a Zimmer Feri 2. (szegény Tímár!) vagy éppen Koltay lesz a mérce!
2010. december 8. szerda, 22:15#1| Minovics

Muhahaha, Mszp-jobbik-lmp egységfront!

 

"Kapcsolódó anyagok" még:

http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/2010/11/25/kockaspapirontologattak_milliardokat

Amikor megházasodunk, fogsz velem táncolni? Szeretek táncolni. Miért nem mondod ki, ami a fejedben van?
Ivy Walker - A falu

DOSSZIÉ
Titanic 2014
Április 4-12. között az Urániában, az Örökmozgóban, a Toldiban, a Puskinban és az A38 hajón várja a közönséget a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Idén 25 nemzet 52 alkotása kapott helyet 7 szekcióban. Hírek, kritikák, beszámolók, interjúk és videók a fesztiválról.bővebben

Article ikonAz ismeretlen Jancsó a Titanicon

apapa65 - 2014. március 26. 21:36

Vadvirágos patika

Kár, hogy se megvenni, se megnézni vagy letölteni nem lehet ezt a szép filmet. A NAVA oldalán lehetett egy percet nézni belőle, de már azt sem lehet. Akkor meg minek kell a népet bosszantani azzal, ho[...] forum
Moka - 2014. január 22. 09:19

Hölgyeim és Uraim, megjelenik DVD-n a Final Cut!

Jó hír. A segédanyag miről szól? forum
f.r.a.n.k. - 2013. november 2. 19:48

Sose halunk meg?

EXT. MAROS / MEZŐ - NAPPALMásnap június 8-án, körülbelül déli 12 és 1 óra közt, akeresztesek «megszámlálhatatlan» sereggel keltek át a Marosons azonnal teljes erővel kezdték ostromolni a várat. Solymo[...] forum
Rövidekről röviden sorozatunkban készülő rövid alkotásokat, kisfilmeket, tévéfilmeket mutatunk be.bővebben

Article ikonCsáki László: Az idő a legjobb konzulens