Filmszakmai abc


A Á B C Cs D E É F G Gy H I Í J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S Sz T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs #

rendező

A forgatás elsőszámú kreatív művésze. A rendező általában (noha nem mindig) a forgatási folyamat fő művészeti mozgatója, ő igazítja a színészeket, hogy miképpen kell alakítaniuk az egyes jelenetekben. A rendező feladatai közé tartozik a szereplők kiválogatása, a forgatókönyv dramaturgiai alakítása, a kamera beállítások megtervezése, kiválogatása és a vágásban való részvétel is. Jellemzően a rendező kezében van a mindenre kiterjedő művészi irányítás a filmmel kapcsolatban, ugyanakkor sokszor a rendező keze is meg van kötve a producerrel vagy gyártó stúdióval kötött megállapodások alapján. Nagyobb produkcióknál a rendező néhány kevésbé lényeges jelenet forgatását egy kisebb stábra (second unit) bízza.

angolul: Director, Helmer

rendezőasszisztens (első- és másodasszisztensek)

Az első asszisztens felelős a forgatási terv elkészítéséért, és a film vagy tévéműsor forgatásához szükséges diszpóskönyvért. A rendezőasszisztens együttműködik a rendezővel a forgatás közben adódó azonnali és később felmerülő feladatok megoldásában, és ezek kommunikációjában a stáb többi tagja felé. További feladatai közé tartozik a gyártási terv betartásának követése, a szakszervezeti előírások betartása és a felvételvezetővel közösen a költségek előre meghatározott kereteken belül tartása.


A másodasszisztens felelős az információk eljuttatásáért a stáb egyes részlegeihez, a stábon belüli kommunikációért és a forgatás közbeni előkészületekért, a stáb és szereposztás munkaidejéhez kapcsolódó összes adat rögzítéséért, a statiszták eligazításáért, a diszpók, gyártási beszámolók és egyéb dokumentumok elkészítéséért. Ha szükséges, a másodasszisztens ideiglenesen átveheti az első asszisztens szerepét.

angolul: Assistant Director, AD, First Assistant Director, 1st Assistant Director, 2nd Assistant Director

Marsellus Wallace csak a feleségével szeret baszni, Mrs. Wallace-szal.