sex hikaye

Kitüntetetten (Kitüntetetten)

documentary 51 min,
Color Hungarian

Crew

director Tamás Almási
  director of photography Albert Rácz
  editor László Hargittai
     
  music László Dés
     
more crew további stábtagok

Synopsis


"...Akkoriban még lehetett sétálgatni a Parlament előtt, nem kellett kordonon átvetnünk magunkat. 1978-at írtunk, s munkás-paraszt kormányunk minden év április 4-én átadta a kiválasztottaknak az az évi Kossuth- és Állami Díjakat..."

Ültek a kiválasztottak ünneplőben, és alig várták, hogy nevük elhangozzék. Először persze a művészeké - abban az esztendőben Darvas Iván és Kocsis Zoltán -, csak utánuk jöhettek a "politikaiak". Ők, tizennégyen nemigen tudtak figyelni a végeérhetetlen beszédekre. "Kétszer voltam a Parlamentben, '53-ban és '78-ban. Azóta, ha nézem a tévében a közvetítéseket, mindig az ünnepség jut az eszembe" - meséli Geiger Zoltánné.
Tizennégyen voltak, és akkor már évek óta dolgoztak együtt. Szabták és varrták és futószalagra tették a ruhákat Zalaegerszegen. Az ő történetüket eleveníti fel Almási Tamás Kitüntetetten címu dokumentumfilmje.
A brigádban - József Attila Szocialista Brigád - persze többen is dolgoztak, de ők tizennégyen már öt évnél régebben. A díj átvételekor még nem is sejtették, hogy harmincezer forint úgy harmincezer, hogy mindenkinek. Nem összesen. De kellett is: lakástörlesztésre, bútorrészletre, még magnóra is futotta belőle.
Ma már egyikük sem emlékszik, mikor és miért szakadt vége a brigádosdinak. Talán a rendszerváltáskor, talán már előbb. de egyszer csak nem volt már sem összetartás, se társadalmi munka.
A brigádból ma már csak tizenhárman élnek. Ha találkoznak is, csak ritkán. '78 óta senki nem kereste őket, a kiemelt nyugdíj, a társadalmi megbecsülés mind ígéret maradt. Néha nosztalgiáznak sosemvolt aranykorok után, hiszen tizennégyüknek megadatott pár órára, hogy a munkásosztály színe-java legyenek. Tudták már akkor is, hogy valóban csak pár órára."

pictures
No picture
Video
No video

Links

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!