sex hikaye

Baleo, baleo! Bálnák és bálnavadászok Indonéziában (Baleo, baleo! Bálnák és bálnavadászok Indonéziában)

documentary 40 min, video
travel Color Hungarian

Crew

director Viktor Pacsorasz , Imre Hadzsi
  screenwriter Imre Hadzsi
  producer Gábor Lőwy
     
  director of photography Attila Poór , Sándor Birgés , Ferenc Weinber
     
more crew további stábtagok
  Production company Indomania
     
     

Synopsis

A nyugati világban a bálnavadászatot általában elítélik az emberek. Visszatetszést kelt bennük, amikor látják a ceteket ipari méretekben tizedelő bálnavadász-hajók mészárlását. Ráadásul az ilyen események sokszor a veszélyeztetett bálnafajok védelmére hozott bálnavadászati egyezmények felrúgásával történnek felségvizeken kívüli területeken.

A bálnavadászatnak van azonban egy másik, morálisan sokkal nehezebben megítélhető válfaja Indonéziában, a Nusa Tenggara szigetvilágban. Balitól 800 kilométerre keletre, egy Lamalera nevezetű faluban az emberek évszázadok óta a bálnavadászatból élnek. A vadászati szezonban naponta kihajóznak, hogy szerencsét próbáljanak. Ha sikerül közel kerülniük egy bálnához, a szigonyos a zsákmány méretéhez képest apró lélekvesztőről veti magát annak hátára, kezében a halálos fegyverrel. Néha persze fordul a kocka, és a bálna kerül ki győztesen, akár úgy, hogy halálosan megsebesíti a szigonyost, és elsüllyeszti a hajót.

A lamalerai bálnavadászok is véres munkát végeznek, az általuk elejtett bálnák haláltusája sem szép látvány. De ők ezt azért teszik, mert nem tehetnek mást. Földjeik nem alkalmasak a növénytermesztésre, az őseik által követett tradíció pedig kötelezi őket. A bálnavadászok száma az utóbbi évékben nagyon megfogyatkozott, kevesebb hajó fut ki, és szigonyosból sincs már annyi, mint régen. Lehet, hogy egyszer ez a hagyomány is el fog tűnni, és Földünk megint szegényebb lesz egy kultúrával. Forgatócsoportunk úgy gondolta, 2003 április végén kiutazik, hogy megörökítse azt, amit később talán már nem lehet.

Plot keywords

hunting, indonesia, whale

Links

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!