Mari Törőcsik

 

actor, contributor, interview, cast, performer, narrator

Biography

1958-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1958-tól a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1979-től a Győri Kisfaludy Színház tagja volt. 1980-tól a Mafilmnél dolgozott. 1990-től 1993-ig a Szolnoki Szigligeti Színház társulatának tagja lett. 1993 és 1989 között a Művész- ill. Thália Színház igazgatója volt. 1989-től 1992-ig a Magyar Színészkamara elnöke,a Színház- és Filmművészeti Főiskola docense. 2002-től a Nemzeti Színházban játszik. Díjai: Balázs Béla-díj - 1959; Jászai Mari-díj - 1964, 1969; Érdemes művész - 1971; Kossuth-díj - 1973; SZOT-díj - 1975; Cannes: Arany pálma-díj - 1976; Legjobb női alakítás díja: Chicago - 1971; Karlovy Vary - 1972; Taormina - 1977; Kiváló művész - 1977; Pro arte-díj - 1981; Magyar Művészetért-díj - 1989; Országos Színházi Találkozó legjobb női alakítás díja - 1991; Déryné-díj - 1993; Salernói 50. Nemzetközi Filmfesztivál legjobb női alakítás díja - 1997; Madridi Nemzetközi Filmfesztivál legjobb női alakítás díja - 1997; Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje; A Nemzet Színésze - 2000; POSZT: Legjobb női főszereplő - 2002; Budapest díszpolgára - 2005; Hazám-díj - 2006; Páger Antal Színészdíj -2008 Életműdíjai: Sorrento - 1971; Karlovy Vary - 1978; Cannes Mandragora-díj - 1983; Magyar Filmszemle - 1994; Trencsén-Tepplitzi Nemzetközi Art Filmfesztivál - 1998.

Filmography

actor
 
2011 Kaland
2010 Így, ahogy vagytok
Gravedigger
2008 Eszter hagyatéka
Presszó
Irodalom
2006 Dolina (Az érsek látogatása)
Töredék
Noé bárkája
2005 Csodálatos vadállatok
A fény ösvényei
2003 Telitalálat
Egy hét Pesten és Budán
2002 Sobri
Sobri - Betyárfilm
1999 Sunshine
1997 Hosszú alkony
Apa győz
1995 Éretlenek
A részleg
1993 Indián tél
A turné
Vigyázók
1992 Hoppá
Lement a Hold
A nyaraló
A Skorpió megeszi az Ikreket reggelire
1991 Petőfi Sándor: Az apostol
1990 Csapd le csacsi!
Napló apámnak, anyámnak
A Biblia
1989 A hecc
Eszterkönyv
Music Box
1988 Peer Gynt
1987 Csinszka
Szamárköhögés
1985 Első kétszáz évem
A nagymama
1984 Rafinált bűnösök
1983 A csoda vége
Szegény Dzsoni és Árnika
Visszaesők
Szerencsés Dániel
Klapka légió
1982 Fogadó az "Örök világossághoz"
1980 Színes tintákról álmodom
Női kezekben
Mathiász panzió
1979 A téglafal mögött
Anyám könnyű álmot ígér
Kinek a törvénye
Két történet a félmúltból
1977 Ki látott engem?
1976 Teketória
1975 Déryné, hol van?
Felelet
1974 Várakozók
Végül
Szerelmem, Elektra
1973 Irgalom
Kínai kancsó
1972 Holt vidék
Macskajáték
Volt egyszer egy család
Hazai történetek
Jó estét nyár, jó estét szerelem
A Müller család halála
1971 Szerelem
Hangyaboly
Prés
1970 N. N. A halál angyala
Mérsékelt égöv
Danaida
Egy őrült éjszaka
Utazás a koponyám körül
1969 A Pál utcai fiúk
Szemüvegesek
Só Mihály kalandjai
Varsói melódia
1968 Holdudvar
Szeressétek Odor Emíliát!
1967 Mocorgó
Jaguár
Csend és kiáltás
A kártyavár
A szerelem ára
A gépírók
1966 És akkor a pasas...
Othello Gyulaházán
Sikátor
1965 Tilos a szerelem
William Shakespeare: Falstaff
1964 Négy lány egy udvarban
1963 Pacsirta
Párbeszéd
Bálvány
1962 Elveszett paradicsom
Isten őszi csillaga
1961 Az ígéret földje
Házasságból elégséges
1960 Két emelet boldogság
Három csillag
Légy jó mindhalálig
1959 Álmatlan évek
Kard és kocka
Kölyök
Gyalog a mennyországba
1958 Vasvirág
Édes Anna
Szent Péter esernyője
1957 Két vallomás
Külvárosi legenda
1956 Körhinta
Weöres Sándor: Szent György és a sárkány
Ez csak színjáték - Törőcsik Mari énekel
contributor
 
1996 In memoriam Gyöngyössy Imre
...és vonultak az úton...
interview
 
2006 Boldog napok, hulló csillagok
cast
 
2009 Naphosszat
performer
 
1989 Karácsonyi Babatár
narrator
 
2005 Az élet vendége - Csoma legendárium

 

Reference

pictures
No picture
Videos
No video

 

Credited with

Dezső Garas - actor  (19)
István Avar - actor  (13)
Tamás Major - actor  (13)
Ferenc Kállai - actor  (10)
Hilda Gobbi - actor  (10)
Károly Eperjes - actor  (10)
Gyula Maár - director  (9)
Imre Sinkovits - actor  (9)
János Kende - director of photography  (9)
Credited with more további közös

Genres

family drama children educational adventure experimental crime romantic satire historical comedy
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Links

Port.hu