A magyar film napja alkalmából több mint 100 magyar film nézhető 19 tévécsatornán 1 héten át, nagyvásznon ritkán látható magyar filmek érkeznek újra a mozikba és a Magyarországon elérhető streaming platform is csatlakozik az ünnepléshez. A FILMIO öt ingyenes filmet kínál vasárnap estig, köztük a 2000-es évek nagy közönségsikerét, az Állítsátok meg Terézanyut! is díjmentesen kölcsönözhető. A Magyar Animáció 110 emlékév alkalmából pedig több alkotás nézhető egész évben ingyenesen a FILMIO-n.

1901-ben Zsitkovszky Béla A táncz című filmje volt az első magyar mozgókép, amit mozivásznon vetítettek. Ennek évfordulóján, április 30-án ünnepeljük a magyar film napját 2018 óta.

A táncz

"Április 30-án a magyar mozgóképeket ünnepeljük, az alkotók mellett köszönet illeti partnereinket, akik csatlakoztak, és magyar filmet vetítenek. Az ünneplésen túl is igyekszünk eljuttatni a hazai alkotásokat minél több nézőhöz. Sikerrel megy a Moziklub – Országos filmklubhálózat, amely a nagyvárosi moziktól távol eső településekre viszi el a magyar filmeket, az iskolásoknak kedvezményes jegyárú vetítéseket kínáló Klassz Napok, valamint az újraindított egyetemi filmklubok is.” – nyilatkozta Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke.

Munkászubbony / Forrás: NFI.hu

A mozik is kiemelt figyelmet szentelnek a magyar filmnek ezen a héten. A Cinema City mozijaiban szerdáig kedvezményes áron lehet a legújabb magyar filmekre jegyet váltani. Az artmozik idén is rengeteg magyar filmet kínálnak, a klasszikusoktól a mai sikerfilmekig. A kultikus fővárosi vetítőhelyeken is nagyvásznon lehet újraélni egyedi filmélményeket. A budapesti Urániában április 30-án este élőzenei kísérettel vetítenek két 1914-ben készült filmritkaságot, a Munkászubbony és a Dódi karrierje című filmeket.

A streaming szolgáltatók is csatlakoznak a magyar film napjához. A FILMIO-n egy héten keresztül ingyenesen nézhető a 2000-es évek egyik legnépszerűbb romantikus vígjátéka, a Hámori Gabriella főszereplésével készült Állítsátok meg Terézanyut!, a Bereményi Géza gazdag munkásságát bemutató portréfilm, a Bereményi kalapja, minden idők legnézettebb magyar filmje, a Mágnás Miska Latabár Kálmánnal a főszerepben, Gyarmathy Lívia első játékfilm rendezése, a szocialista mintaüzemben gyakornok lányról szóló Ismeri a szandi mandit? Schütz Ila főszereplésével, valamint André de Toth egyik legjobb magyar filmje, a meglepően szókimondó Két lány az uccán című 1939-es klasszikus.

Mágnás Miska / Forrás: NFI.hu


A Cinego-n tematikus válogatás látható magyar filmrendezőnők alkotásaiból és az HBO Max, valamint az RTL+ felületein is kiemelt helyet kapnak a magyar filmek.

A tévécsatornák is csatlakoznak az ünnepléshez, sokszínű lesz a magyar filmkínálat: több mint 100 kortárs magyar film és nagy klasszikus lesz látható a közmédia, az RTL és a TV2 csatornáin, a Cool TV-n, a Hír TV-n, az ATV Spirit-en, a Cool TV-n, a Magyar Mozi TV-n, valamint a Mozi+ csatornákon. Az RTL-en két országos premier is műsoron lesz: hétvégén Gauder Áron legutóbbi rendezése, a Kojot négy lelke, valamint a magyar szinkron világába kalauzoló Magyar hangja című dokumentumfilm is a csatornán debütál.

Kojot négy lelke

A magyar film napján indul el a hazai animáció kivételesen gazdag történetét bemutató honlap, a magyaranimacio.hu. A Magyar Animáció 110 emlékévhez indított oldal a nagyközönséget és a szakma képviselőit is célzó, folyamatosan bővülő tartalmakkal mutatja be a legérdekesebb animációs technikákat, a stábok munkáját és a legendás műhelyeket, köztük a Kecskemétfilmet, a Pannóniát és a Varga Stúdiót.

Az emlékév során ingyenesen látható a FILMIO kínálatában szereplő összes, közel 100 klasszikus animáció, a többi között az Oscar-díjas A légy, Kovásznai György kultfilmmé vált Habfürdő című merész musicalje, Dargay Attila alkotásai, Jankovics Marcell műfajteremtő filmjei, mint a János vitéz és a Fehérlófia, valamint olyan örök kedvencek, mint a Macskafogó és a Hófehér.

 

A részletes program a rendezvénysorozat honlapján érhető el.