„A film játék, a gyerek komoly dolog.”

A rosszfiúknak nincs kegyelem
A pogány madonna
Amint azt a Balaton után Nógrádverőcze és Göd környékén helyszínt kereső rendező-producertől megtudtuk, A szerencse fia egy fiatal lány meggyilkolása illetve annak egyik barátnője körül bonyolódik, akit túszul ejtenek. Azonban az éber Kardos doktor beavatkozásnak köszönhetően a hoszteszképző intézetből elrabolt lány egy balatoni  vitorláson találja magát.

Az Ötvös Csöpit alakító Bujtor István mellett a másik elmaradhatatlan színész Kern András az időközben megyei főkapitánnyá előléptetett Kardos doktor szerepében. Az ismert arcok közül feltűnik még Avar István, azonban a nemrégiben elhunyt Zenthe Ferenc már nem erősítheti a csapatot. A fiatal hazai színészek közül pedig fontos szerepet kap Szabó Győző, a hosztesz intézet gondnokaként, és Barabás Kiss Zoltán, az Operaház művésze, szívtipróként.

Az eddig Balaton-parti krimikben mindig feltűnt egy gyerekszereplő, aki nélkül nincs sikeres nyomozás. A talpraesett 8-9 éves kissrác kiválasztása a 4-5 fősre szűkült jelöltek közül a napokban történik meg, de a többieknek sem kell lógó orral hazamenniük, azon búsulva, hogy nem vehetnek részt a forgatáson. „A film játék, a gyerek pedig komoly dolog” - vallja Bujtor István, és megnyugtat, hogy a főszerepről lecsúszó gyerekek abba a csapatba kerülnek, amely Csöpi keze alatt ismerkedik a vitorlázással.

Az Ötvös Csöpi-filmek sora 1980-ban indult el, ekkor született meg a keményöklű, Bud Spencerre hajazó, ötletes és a szabályokkal gyakran mit sem törődő balatoni nyomozó figurája, aki elsőként A Pogány Madonnában üldözte a magyar tenger partján a műkincstolvajlás során gyilkosságtól sem visszariadó rosszfiúkat. A történet fő vonalaiban emlékeztethet az egyik leghíresebb hazai kriminalisztikai esetre, a Seuzo-kincsekkel kapcsolatos bűnügyre. Majd az 1982-es folytatásban, a Csak semmi pánikban a második világháborúban lezuhant repülőgép gyomrában található érték megszerzése miatt folyik a hajsza. Három évvel később Az elvarázsolt dollár című krimi-vígjáték a maga módján reflektál a '80-as évek közepi valutaéhségre. Végül a megszokott szereplőgárdával 1991-ben készült utoljára mozifilm, a Hamis a baba, amelyben a hazai kábítószer-kereskedelem a téma. Ezekben a történetekben mindig jutott hely a szatirikus humornak, ahogy a balatoni mikrokörnyezet leképezte az aktuális hazai viszonyokat.

Állandó és egyben változó magyar tenger

Kardos-Sherlock doktor
Csak semmi pánik
Majd Ötvös Csöpiék az új évezredet a televízióban folytatták, 2001-ben kezdődött a Zsaruvér és Csigavér, amely egy egyórás sorozatnak indult, de mindössze két rész készült el belőle, a Királynő nyakéke és a Több tonna kámfor, ezekhez harmadikként hat év után a most készülő A szerencse fia csatlakozik. „A folytatást szinte kikövetelték” - mondja a rendező producer, aki örömmel vállalta a munkát, igaz, úgy véli, ez lesz az utolsó alkalom, amikor a Balaton part rendjének őreként megjelenik.

A magyar tenger mindig is fontos szerepet kapott az Ötvös-krimikben, így lesz ez most is. A rendező-producer szerint az eddig elkészült filmekben nyomon követhetők a tó és annak környékén történt több évtizedes változások. Emellett a Bujtor-filmek számos esetben fricskázták többek közt a régi, szoci-rendőrséget, de jelenleg a hazai bűnüldözésről képet adni biztos, hogy nem ez a játékfilm fog - elég a rendkívül átpolitizált mai viszonyokra gondolni! Ami a rendőrségből látszani fog, hogy a régi állomány fiatalokra cserélődött, és legalább a vízirendőrökről mindenképpen jó benyomást szerezhetünk, hiszen mint a rendező producer elmondta, sokszor hozzájárultak az eddigi filmek elkészítéséhez.

Matuska (Bánhidi László) tudja mi kell a német turistának
Csak semmi pánik

A film operatőre Gulyás Buda, akivel Bujtor István a Hamis a baba óta együtt dogozik. A szerencse fia előforgatása az egyik legnagyobb hazai vitorlás versenyen, a július 6-8. között sorra kerülő Kékszalag versenyen kezdődik, ahol körülbelül 450 hajó áll majd rajthoz. A tervek szerint a forgatás nagy része július második felében augusztus elején indulhat, és szeptemberben is lesz néhány nap munka.

A szerencse fia Bujtor István, Kálomista Gábor valamint az Magyar Televízió partnerségében valósul meg, és a film előreláthatóan jövő év február végén kerül az MTV műsorára.