Ahogy arról a Variety hír adott, a Cinephil nevű világforgalmazó cég számos kulcsfontosságú területre adta el Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya dokumentumfilmjét. Az Egyesült Királyságban és Írországban a Dogwoof, Németországban és Ausztriában a Filmwelt, Ausztráliában és Új-Zélandon a Vendetta, Olaszországban a Wanted, Spanyolországban és Portugáliában a Filmin, Lengyelországban az Against Gravity, Svájcban a Trigon, Belgiumban a VRT, Izraelben a Lev, Nyugat-Balkánon a Beldocs, Hongkongban és Makaóban a Now TV Hong Kong, valamint Tajvanon a Sky Digi forgalmazza majd a filmet, és az észak-amerikai forgalmazást is hamarosan bejelentik.

A boldogság ügynöke premierje a Sundance Filmfesztiválon volt, majd folyatta fesztiválkörútját a True/False Film Fest-re, amely Amerika egyik első számú dokumentumfilmes fesztiváljára. Ezt követően, március közepén a film megérkezett Európába: szerepel a Koppenhágai Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál (CPH:Dox), illetve a Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztivál programjában is, a magyarországi bemutatóval egy napon, május 2-án a DocsBarcelona Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmje lesz, a hétvégén pedig a kanadai Hot Docs-on lesz látható.

Mindig is álmunk volt, hogy ezt a történetet világszerte szélesebb közönséghez jutassuk el” – mondta Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur producer a Variety-nek. „Nagyon örülünk és izgatottak vagyunk, hogy partnereinkkel számos országban bemutathatjuk ezt a különleges történetet a boldogságról.

 

Suzanne Nodale és Shoshi Korman a Cinephil képviseletében így nyilatkozott: „Abban a pillanatban beleszerettünk A boldogság ügynökébe, amikor megláttuk, és nem is lehetnénk boldogabbak, hogy ennyi nagyszerű partner csatlakozott hozzánk, és hogy ezt a mesés filmet világszerte el tudjuk jutatani a közönséghez.

Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya rendezők egy negyvenes éveiben járó boldogságügynök, Amber Gurung életét követték A boldogság ügynöke című filmben. A mindössze 700.000 embert számláló, apró himalájai királyságban, Bhutánban ugyanis a Boldogság Kutatóintézet munkatársai járják az országot, és négyórás kérdőív segítségével mérik fel a lakosság boldogságszintjét. Ennek eredményéből dolgozzák ki az ötéves fejlesztési terveket, amelyeknek elsődleges célja, hogy tovább növeljék a bhutáni társadalom „boldogságindexét”.

A  dokumentumfilm a magyar Match Frame Productions és a bhutáni Sound Pictures koprodukciójában, a Nemzeti Filmintézet, az amerikai Sundance Institute, Catapult Film Fund, deNovo Initiative, és a dél-koreai DMZ Docs Fund támogatásával készült. A film rendezői Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya, producere Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur, koproducere Arun Bhattarai, vágója Sass Péter, hangmestere Várhegyi Rudolf és Bohács Tamás, zeneszerzője Balázs Ádám, line producere Tóth Anna.

Az alkotás a hazai mozikban május 2-től látható a Mozinet forgalmazásában.

Filmhu podcast #91: Zurbó Dorottya

A Himalája szívében van egy kis ország, Bhután, ahol állítólag mindenki boldog. Zurbó Dorottyával, A boldogság ügynöke egyik rendezőjével ennek a különleges helynek a természeti erejéről, a szuverenitásért való harcáról, és a dokumentumfilm forgatásának kihívásairól beszélgettünk. Mit szeret annyira ebben az országban, hogy már kilencszer járt ott? Elmesélte, hogy mi a Bruttó Nemzeti Boldogság filozófiája, hogy mi zajlik a Boldogság Kutatóintézetben, miért hívják a helyiek a saját nyelvükön ‘kétszázötveneseknek’ a turistákat, és hogy milyen érzés a bhutáni szerzői filmesek négyfős társaságába európai nőként csatlakozni.