Tamás Almási

 

director, director of photography, screenwriter, producer, editor

Biography

Almási Tamás a Színház és Filmművészeti Főiskola Film és Tv rendezői szakát 1979-ben végezte el, Fábri Zoltán, Gábor Pál, Illés György tanítványaként. Játékfilmjei és dokumentumfilmjei sűrítetten drámaiak. Erős érzelmi hatásokkal dolgozik. Közel harminc egészestés dokumentumfilmet rendezett. Ózd sorozatát 1987 - 1998. között készítette. Rangos európai és tengerentúli fesztiválon szerepelt sikerrel. Filmjeit több mint negyven országban láthatták. Osztályt vezet és filmrendezést tanít a Színház és Filmművészeti Egyetemen, egyetemi docens. Kitüntetések: Balázs Béla díj, 1995. Magyar Művészetért díj 1998. Bezerédj-díj 1998. Pulitzer- emlékdíj 1999. Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje 2002. Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára.2003. A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze 2005.

Filmography

director
 
2009 Puskás Hungary
2007 Márió, a varázsló
2006 A mi kis Európánk
2005 Harmadik találkozás
2003 Az út vége
Valahol otthon lenni
2002 Sejtjeink
2001 Sejtjeink
Alagsor
Kitüntetetten
1999 Szerelem első hallásra
1998 Tehetetlenül
1997 Széthullás időrendben
1996 Szívügyem
Petrenkó
1995 Meddő
Tíz év múltán
1994 Gyógyítók
Az illyefalvi út
Sors és képzelet
Találkozás
1993 Miénk a gyár I-II.
"Minálunk"
1992 Lassítás
Légy a falon
Az első száz év
1991 Ítéletlenül
1989 Burgenlandi magyarok közt
1988 Új idők Kárpátalján
1987 Teho-napló
Szorításban
1986 Töredékek
Ballagás után
Ketten a Süveg utcából
1985 Budapesti kettős
1984 Amphitryon
1983 Kölyköd voltam
1982 Sok húron pendülnek
1980 Ballagás
1979 Hasta manana
1976 Meddig él egy fa?
director of photography
 
2006 A mi kis Európánk
2003 Az út vége
Valahol otthon lenni
2002 Sejtjeink
2001 Alagsor
Sejtjeink
1999 Szerelem első hallásra
1996 Petrenkó
Szívügyem
screenwriter
 
2009 Puskás Hungary
2007 Márió, a varázsló
2001 Alagsor
1998 Tehetetlenül
1995 Meddő
1980 Ballagás
producer
 
2001 Alagsor
editor
 
1996 Szívügyem
pictures
No picture
Videos
No video

awards

2004 Sfintu-Gheorghe film.dok: Best Director

 

Credited with

Annamária Radnai - dramaturg  (7)
Albert Rácz - director of photography  (6)
Bori Kriza - interview  (3)
Katalin Hegyes - assistant to director  (3)
Zsuzsanna Gellér-Varga - director of photography  (3)
Andrea Szulák - actor  (2)
Anna Flóri - narrator  (2)
Attila Kékesi - director of photography  (2)
Edit Zentai - production manager  (2)

Genres

drama bio educational portrait
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában ill. a Film in Hungary-n, úgy lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Links

Port.hu