"Bendó Zsuzsannával végre odáig eszkalálódott a szakmai és privát életünk, hogy közösen filmet rendezünk." - adta hírül Muchichka László a Facebook-oldalán, aki filmes újságírói tevékenysége mellett A Karantén Zóna narrátoraként és plakátarcaként lehet ismerős, korábban pedig reklámokat is rendezett. "Bár ma egy rendkívül alázatos, tehetséges és elhivatott stábbal, csodálatos színészekkel, nagyszámú háttérszereplővel, szupportív alma materemben elkezdtük a Csak ki ne derüljön! című filmünk forgatását, amely (ha minden jól megy) öt nap múlva le is forog, a támogatásotokat kérjük, hogy el is készülhessen." - tette hozzá a rendező.

A rövidfilm befejezéséhez, azaz az utómunka folyamatok költségeihez az alkotók a közönségük támogatását kérik, így közösségi adománygyűjtést indítottak az adjukossze.hu felületén.

Muchichka a film történetét és az alkotói vállalást is összefoglalta. "A témát azért érezzük fontosnak bemutatni, mert a szexuális határátlépés nem mindig nyilvánvaló, és nem mindig kapcsolódik egyértelműen erőszakhoz vagy nyilvánvaló szexuális zaklatáshoz. Ez a történet azt mutatja be, hogyan teremtett egy tanár átszexualizált közeget a diákjaival való kapcsolataiban."

Az alkotók a forgatáson. Bal oldalon K. Kovács Ákos operatőr,
mellette Muchichka László és Bendó Zsuzsanna, a film rendezői

 

A Csak ki ne derüljön! a szinopszis szerint "egy valós események által inspirálódott történetet mesél el, amelyben egy gimnázium diákjai a maguk eszközeivel lépnek fel szexuális határátlépést elkövető tanáruk ellen, de végül mégsem jönnek ki győztesen az ügyből. A film középpontjában nem egy konkrét szereplő, hanem egy társadalmi ügy, annak abszurditása, illetve megkérdőjelezhető döntések sorozata áll, amely egy jó nevű budapesti középiskolában történt meg."

A film főbb szerepeiben Láng Annamária, Herczeg Adrienn, Török-Illyés Orsolya, Szinetár Dóra, Makranczi Zalán, Máthé Zsolt, és Mertz Tibor lesznek láthatók, az iskolai jelenetekben pedig 50 háttérszereplővel dolgozik a stáb. Muchichka Lászlónak ez az első filmes rendezése, feleségével Bendó Zsuzsannával közösen dolgoznak, aki az egykori BKF-en, mai nevén METU-n végzett operatőrként. A film operatőre K. Kovács Ákos, aki szintén a BKF-en diplomázott, videoklipes munkái mellett pedig ő rendezte a Branka című 2021-es rövidfilmet.

A forgatás tegnap kezdődött, és április 7. a tervezett utolsó nap. A stáb négy napot tölt a kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban, az utolsó napon pedig lakásbelsőkben játszódó jeleneteket vesznek majd fel.

Bár a Csak ki ne derüljön! elsősorban művészi alkotás és filmfesztiválokra szánják a készítők, témája miatt szeretnék iskolákban is bemutatni. Az alkotók szakmai partnere a Hintalovon Alapítvány, a tervek szerint az ő együttműködéssel nemcsak osztályoknak, hanem szakmai konferenciákon és pedagógiai témájú workshopokon is vetítenék a filmet.

 

Az alkotókat és a filmet az adjukössze.hu felületén lehet támogatni.