Villeneuve 2021 óta emlegeti, hogy trilógiát szeretne készíteni Frank Herbert regényei alapján, de a Legendary Productions ezt csupán múlt csütörtökön tette hivatalossá. Már négy nappal az első rész világpremiere után rábólintottak a folytatásra, viszont a trilógia befejező részének bejelentésével majd két hónapot várt a filmgyártó cég az eddigi tetemes, 660 millió dolláros bevétel ellenére, amivel már most messze túlszárnyalta a 407 millió dollárig jutó 2021-es filmet.

Herbert hat részt írt, amit a halála után fia tizenhét könyvvel bővített tovább. Villeneuve számára azonban a franchise véget ér a harmadik filmmel. Az Empire-nek adott interjújában hangsúlyozta, mindig is három Dűne-filmet akart megvalósítani, és az ezt követő egyre inkább elszállt könyvek, amik Paul gyermekeit és leszármazottait követik, már „sokkal… ezoterikusabbá válnak”. Az első két film a könyvsorozat első részét dolgozta fel, és a harmadik ennek folytatását, A Dűne messiását fogja filmre vinni. A történet eszerint tizenkét évet ugrik az időben, és Paul immár császárként uralkodik a galaxis felett. A fremenek már megváltóként istenítik, miközben a politikai házak megbukására törekszenek.

Azzal kapcsolatban nincsenek konkrétumok, hogy a befejező rész mikor várható. A rendező az első két Dűnét közvetlen egymás után készítette, és a Hollywood Reporternek (Dune 2: Denis Villeneuve Talks Directing Timothée Chalamet, Zendaya) utalt arra, hogy szüksége lehet egy kis időre és egy alaposan kidolgozott forgatókönyvre, mielőtt még egyszer utoljára visszatér Arrakisra. „…úgy mentem át az első részről a másodikra, hogy még egy óra sem telt el a kettő között. Nem panaszkodom. Természetesen szerencsésnek érzem magam, hogy dolgozhatok, csak éppen fizikailag szükségem van arra, hogy néhány hétig regenerálódjak. Arról is meg kell bizonyosodjak, hogy a lehető legjobb a forgatókönyvem.

A Villeneuve-rajongóknak azonban nem kell aggódnia, azért nem lesz hiány a filmjeiből a következő néhány évben. Ugyanis a rendező az utolsó Dűne írása mellett egy ideje már három másik projekt útját is egyengeti.

Az Alcon Entertainment 2021-ben jelentette be, hogy Villeneuve rendezésében megfilmesítik Arthur C. Clarke Randevú a Rámával című sci-fi regényét. A könyv egy csoport űrhajósról szól, akiknek az a küldetése, hogy felkutassanak egy, a Nap felé száguldó csillagközi űrhajót. Eric Roth (Megfojtott virágok, Dűne) forgatókönyvíró nemrég említette egy podcastben, hogy most írt egy filmet a rendezőnek. Nem nevezte meg pontosan, de erősen sugallta, hogy a Rámáról van szó: “az űrről, az időről és a magányról szóló történet. Az biztos, hogy az örökkévalóságról szól.” Clarke nevéhez fűződik a 2001-könyvsorozat is, ami Kubrick klasszikusának, a 2001: Űrodüsszeiának szolgált alapjául. Tehát sokszorosan magasak az elvárások az adaptációval, de Villeneuve már bizonyította, hogy abszolút helyt áll a sci-fi műfajában (Érkezés, Szárnyas fejvadász 2049, Dűne 1-2).

A Kleopátráról ennél is kevesebbet tudni, hiába kötötték össze a rendezőt lassan hat éve a projekttel. A korábban politikai thrillernek is nevezett filmterv a fáraónő felemelkedését és uralkodását fogja követni. A forgatókönyvet David Scarpa (Napóleon) kezdte el írni, azonban az év elején Krysty Wilson-Cairns (1917) vette át tőle a feladatot. A címszereplő kiléte kapcsán Zendaya nevét rebesgetik, de a színésznő ezt egyelőre nem erősítette meg. A filmet az eredeti tervek szerint idén forgatnák.

A legfrissebb, negyedik projektet A Dűne messiásával együtt jelentette be a Legendary. Ez szintén egy adaptáció, ami Annie Jacobsen Nuclear War: A Scenario című ismeretterjesztő könyvét dolgozza fel. A könyv alig két hete került a boltokba, de máris bestseller. Az Oppenheimer sikerét követően érthető a témaválasztás; a Nuclear War több tucatnyi exkluzív katonai és civil szakértővel készített interjú alapján vizsgálja azt, mi történne ma egy nukleáris háború esetén. Villeneuve még tárgyal a stúdióval, hogy producere és/vagy rendezője legyen a projektnek.

Láthatjuk, a kanadai rendezőnek bőven van miből válogatni. A kérdés csupán az, hogy mikor, milyen sorrendben érkezik A Dűne messiása, illetve a többi projekt? Erre a rendező válasza egyszerűbb, mint azt gondolnánk: "Vannak más történeteim is, amiket el akarok mesélni, szóval majd meglátom... Az első forgatókönyv, ami készen áll arra, hogy kamerák elé kerüljön, az lesz a következő.