2024. 03. 27. filmhu

Európai pályázati körkép: 2024. március

Fesztiválok, workshopok, pitch fórumok

Megérkezett legfrissebb pályázati körképünk a filmszakma képviselői számára. Feltörekvő animációs- és dokumentumfilm producereknek, rendezőknek és operatőröknek is érdemes böngésznie a felhívásokat.

Dokumentumfilm producerek jelentkezését várják a 10. Közép-európai Dokumentumfilmes Vásárra, amelyet a Krakkói Filmfesztivál keretében rendeznek meg május 29-31. között. Az eseményre minden évben kb. 30, fejlesztési vagy korai gyártási fázisban lévő kreatív dokumentumfilmet válogatnak be. Jelentkezési határidő: 2024. március 31. Részletek itt.

Feltörekvő dokumentumfilm producerek jelentkezését várják a Ji.hlava Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál 2025-ös EMERGING PRODUCERS programra. A képzést és kapcsolatépítési lehetőséget biztosító eseményre 18 tehetséges producert válogatnak be. Jelentkezési határidő: 2024. március 31. További infók itt

Fiatal animációs producerek jelentkezését várják a Rise & Shine animáció fejlesztő és pitching programja. Az esemény a World Festival of Animated Film – Animafest Zagreb, az Animateka International Animated Film Festival és a CEE Animation együttműködésével valósul meg. A programra mx. 20 perces, fejlesztési fázisban lévő rövidfilmes projektekkel lehet jelentkezni. Jelentkezési határidő: 2024. március 31. Részletek itt.

Rise & Shine

Augusztus 18. és 24. között rendezik meg a 2024-es Képköznapok alkotótábort. Aki április 30-ig jelentkezik, térítésmentesen vehet részt a tábort megelőző öt alkalmas forgatókönyvfejlesztő kurzuson, amit Kölcsey Levente rendező vezet. Bővebben itt.

Megnyílt a jelentkezés a 2024-es CEE Animation Forumra. A koprodukciós pitching, B2B és kapcsolatépítő program célja a projektek nemzetközi lehetőségeinek, láthatóságának támogatása.A 2024-es pitching fórumra az alábbi kategóriákban várják a fejlesztési fázisban lévő animációs projekteket: egészestés filmek, sorozatok, TV specials, rövidfilmek, „Rising Stars” (diákok rövidfilmjei). Időpont és helyszín: 2024. november 12-13. Plzeň, Csehország. Jelentkezési határidő: 2024. április 30. Részletek itt

Az Európai Filmes Kihívás győztese elutazhat a Szarajevói Filmfesztiválra. Idén tavasszal a magyarhangya újra csatlakozik az Európában évek óta zajló kezdeményezéshez, amely versenyt hirdet az európai filmek szerelmesei között, és a győztest elrepíti egy A-kategóriás filmfesztiválra. A European Film Challenge harmadik magyarországi fordulója március 22-én indul és május 31-ig tart. Részletek itt.

Elindult a nevezés a 8. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra. Az operatőrök éves seregszemléjét október 8. és 12. között tartják meg, melyre a szervezők 2022. január 1. után készült nagyjáték-, rövid- és dokumentumfilmek nevezését várják május 31. éjfélig. További részletek itt.

CineFest

Idén 20. alkalommal, 2024. szeptember 6. és 14. között kerül megrendezésre a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. Magyarország legnagyobb nemzetközi filmfesztiválja idén a nagyjátékfilm: fikciós és animációk 60 perc, vagy annál hosszabb vetítési idővel és dokumentumfilm: 60 perc, vagy annál hosszabb vetítési idővel (nevezési határidő: május 31.), valamint a feltörekvő filmeseknek szóló CineNewWave: kifejezetten magyar pályakezdő alkotók élőszereplős kisjáték- és rövid animációs filmek, 30 percnél rövidebb vetítési idővel (nevezési határidő: június 30.) kategóriákban várja a nevezéseket. Csak 2023-ban vagy később készült filmekkel lehet nevezni, amelyek Magyarországon korábban még semmilyen formában nem kerültek bemutatásra. A nevezés minden kategóriában ingyenes. A nevezés részletei itt

Elindult a nevezés a 21. Verzióra. A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 21. kiadása várja a nevezéseket. A Fesztivált idén 2024. november 6-13. között rendezik meg Budapesten és az ország több városában, valamint november 14. és 24. között online. Nevezési határidő: 2024. június 30. Nevezni itt lehet. 

Korkép, portré, krónika, valamint hungarikumok és helyi értékek témakörben hirdették meg a 23. Lakiteleki Filmszemlét, amelyre szeptember végéig lehet jelentkezni. Bővebb infó itt.

További pályázati információkért fordulj bátran a Kreatív Európa MEDIA alprogram munkatársaihoz!

Címlapkép: Jih.Lava / Forrás: Documentary.org

Még több magazin

magazin

Balázs Ádám: Bölcsész fejjel megyek neki minden filmzenének

Interjú Testről és lélekről, a Mindenki és A boldogság ügynöke zeneszerzőjével

Nemzetközileg ismert zeneszerző, aki olyan magyar filmekhez komponált műveket, mint a Testről és lélekről, a Mindenki vagy a Magasságok és…

tovább

magazin

A rozsdás kapcsolatok mindig a szeméttelepen végzik

Kritika a Robotálmok című filmről

A régi barátok olyanok, mint az exek: volt köztetek valami, de már nem emlékszel pontosan mi, és nehéz róla beszélni. Az idő torzít, megszépít, de…

tovább

Lefkovicsék gyászolnak

Breier Ádám első nagyjátékfilmje egyszerre nevetett és ríkat meg, miközben egy sokak számára ismeretlen világba kalauzol el. Ha csak egy kellemes vasárnap délutáni családi dramedy lenne, akkor is szeretnénk, de a Lefkovicsék gyászolnak ennél sokkal többet ad és fontos űrt tölt be a magyar filmek között.

Filmhu podcast #87: Szabó Kimmel Tamás

Filmhu podcast #86: Breier Ádám

Három pasi és a nagy córesz – végre láthatóvá válik a 21. századi magyar zsidó sors

a teljes dosszié

Rendezőnők a magyar filmtörténetben

Nők, akik áttörték az üvegplafont, és rendezőkké tudtak válni a sokáig férfiak uralta magyar filmszakmában. Honnan jöttek ezek az úttörő nők? Hogyan jutottak el az első filmjükig? És hogyan folytatódott a pályájuk? Szederkényi Olga exkluzív portrésorozata a kezdetektől a rendszerváltásig új megvilágításba helyezve vizsgálja a magyar filmtörténetet.

Dr. Balázs Mária, aki öt percig gondolkodhatott, hogy lesz-e ő az első magyar filmrendezőnő

Filmhu podcast #88: Szederkényi Olga és a magyar filmrendezőnők

Riedl Klára, a filmrendezőnő, aki “magyar népi filmmel” futott be 1939-ben

a teljes dosszié
 
hirdetés
 
hirdetés
 
Másnap Catherine kikísérte Jimet a vonathoz. Nem integettek a zsebkendőikkel.

Jules és Jim

Oszd meg! Az összes idézet