A DocsBarcelona fesztivállal együttműködve négy olyan alkotást mutatnak be áprilisban, amelyekben a rendezői munka elvezet minket azokba a mélységekbe, ahol nem csak a veszteség, de a túlélés és a feldolgozás történetei is születnek.

La Chana

Elérhető: április 4.

 

Lucija Stojevic 2016-os filmje a legendás flamenco táncosnő történetét mutatja be, aki a legnagyobb hírnévből a névtelenség homályába süllyedt. A la Chana művésznéven ismert, autodidakta táncosnő, Antonia Santiago Amador 1960 és 1980 között a flamenco világának egyik legnagyobb sztárja volt mindenkit meglepő, újszerű és virtuóz stílusának, valamint találékony ritmushasználatának köszönhetően. Peter Sellers, akivel 1967-ben együtt szerepelt a The Bobo című filmben, Hollywoodba hívta. Majd hirtelen, karrierje csúcsán eltűnt a színről. A több tízévnyi tánc megviselte testét. Lucija Stojevic rendező érzékeny megfigyelőként kíséri a forgatás idején Katalóniában visszavonultan élő főszereplőt. Az érzéki, sebezhető, ugyanakkor legyőzhetetlenséget sugárzó la Chana szenvedélyének legmélyebb rétegeibe vezet be minket, amikor huszonöt év szünet után visszatér a színpadra.


Bilbao család

Elérhető: április 11.

 

Pedro Speroni Rancho című első egész estés dokumentumfilmjével már bebizonyította, milyen érzékenyen képes megközelíteni a börtönben élők megrázó valóságát. A Rancho készítése alatt a fogvatartottak egyikével, Ivánnal kialakult személyes kapcsolata lehetővé tette a rendező számára, hogy elkísérje őt a börtönévek után kezdődő útján, amikor visszatér a régi életéhez és újból találkozik családjával. Ezt az időszakot mutatja be ez a különösen érzékeny dokumentumfilm.


Light Falls Vertical

Elérhető: április 18.


A Kanári-szigeteken élő Ernesto felkeresi Efthymia Zymvragaki filmrendezőt, hogy megvallja saját bántalmazó mivoltát és felajánlja neki, hogy filmet készítsen az életéről. Ernesto története arra indítja a rendezőt, hogy szembenézzen saját családja múltjával, amit már két évtizede, szülőföldjével együtt a háta mögött hagyott. Zymvragaki 2022-ben készült első filmjében bátran, első szám első személyben közelíti meg a társadalmunkban oly nagy súllyal jelen lévő erőszak kérdéskörét, azzal a céllal, hogy árnyalt és intim képet fessen róla.

 

Kedves Sara

Elérhető: április 25. 


Ez a dokumentumfilm a rendező, Patricia Franquesa és Afganisztán első női taxisofőrje, Sara között kibontakozó kapcsolatról szól. A Kedves Sara egy olyan barátság története, amelyben a dokumentumfilm főszereplője mindig a kamera mögött álló ember – és ezáltal a néző – tekintetét keresi, hozzá szól. Ez a magabiztos és erős nő tudja, hogy életével történelmet ír. A film egy megingathatatlan nő erejét mutatja be, aki képes áttörni a patriarchális társadalom által felállított korlátokat.

 

A filmek a Cervantes Intézet Vimeo csatornáján lesznek elérhetők. További információ az intézet honlapján.

A filmek publikálásukat követően 96 órán keresztül lesznek elérhetők, az adott csütörtökön délelőtt 10.00 órától, a következő hétfőn délelőtt 10:00 óráig.